1 Temmuz 2012 Pazar

Bilgisayarlar niçin çöker?

Birçok bilgisayar kullanıcısının zaman zaman başına gelen bir olaydır. Bazen sevdiğimiz bir oyunu oynarken veya iş başındayken karşılaşırız. Fakat bunun sebebini çoğumuz bilmeyiz.
Gelin, birlikte bilgisayarların çökme nedenlerini öğrenelim.





Bilgisayar çökünce ''mavi ekran'' olarak nitelendirilen ekran. 
Bilgisayar çöktüğü zaman üzerinde çalıştığınız projeyi veya  dakikalarca bölümlerini geçmeye çalıştığınız oyununun verilerini kaybediyorsunuz.
Asıl sorun edilen olay budur. İşinizin bölünmesi bir yere kadar kabul edilebilir belki fakat veri kaybetme kabul edilemez bir durumdur.




İşin acı yanı Bill Gates'de bu sorunu yaşadı üstelik o anda Win98'in tanıtmı yapılıyordu.



1- Uygulamaların çakışması
Tabi ki birçok farklı sebeplerden dolayı bilgisayar çöker. Bunlar biri de ''memory error''dur. Birçok kullanıcının bilgisayarının çökmesi de işte bu sebeptendir.

Problem çalışan uygulamaların çökmesinden meydana gelir. Bunun nedeni programcının ummadığı bir hatanın gerçekleşmesidir. Bu bir hafıza hatasıdır. Bir program harddiskte kendine ayrılan bölümün dışına çıktığında -ki kullandığı alan muhtemelen başka bir yazılımın kullandığı alandır- bir çakışma gerçekleşir. Program kendine ait veriyi bulamaz ve çöker.

Düşünüldüğünün aksine bunu söz konusu yazılımlar değil işletim sistemi yapar. Bu sayede sistemi korumuş olur.

2- Programcılar yazılım yaparken
Programcılar bir yazılımı yazarken bu yazılımı kullanacak olan kullanıcıların ancak kendi belirledikleri komutları girmelerini sağlarlar. Lakin kullanıcı belli komutlar dışında veri girince yazılım çökmüş olur. Eğer bu tür bir problemde yazılım çökmeseydi ve kullanıcının komutlarını işleseydi ortaya çok büyük gariplikler çıkardı sonuç olarakta yazılım kitlenirdi.

3- Her donma aslında bir çökmedir
Kullanıcıların hemen hemen hepsinin yaşadığı bir problem olan donma aslında bir çökme çeşididir.
Bu esnada program ekran da çalışmakta gibidir ve programın görüntüsü vardır fakat program adeta kitlenmiştir. Bu esnada işletim sistemi yazılımı 1. nedende olduğu gibi çökertir. Bu durumda yapılacak en iyi şey görev yöneticisini başlatmaktır. Donmaların hemen her kullanıcının başına gelmiş olması bir anlamda her kullanıcının internet kullanmasıyla doğru orantılıdır. İnternet tarayıcıları  herhangi bir problemle karşılaştıklarında çökerler.

4- Ekran kartları























Öncelikle sürücü nedir onu öğrenelim. Sürücü, bilgisayarınızın donanım veya aygıtlarla iletişim kurmasına olanak sağlayan bir yazılımdır. Sürücüler olmadan, bilgisayarınıza bağladığınız donanım (örneğin, video kartı veya web kamerası) düzgün çalışmaz.
İşte bu yüzden sürücüler iyi yazılmamışsa çökme gerçekleşir ve program performansı en diplerde olur. Sürücüleri düzgün yazmak oldukça zordur.
Sürücüleri istediğiniz kadar test edin. Yazılım oldukça detaylı bir iştir. Ufacık bir hata kendini hemen gösterir.

5- Hata bildirimleri
















Sistem çökmeleri sonucu hemen her yazılım bunların sonucu kayıt eder. Çözüm aranır. Bu açıdan yukarıdaki görüntüde olduğu gibi yazılımlar hata sonucunda size hata raporu gönderme seçeneği sunarlar. Bu bildirimler geliştirici firmalar tarafından oldukça önemsenir. Çünkü günümüzde bu raporlar sayesinde birçok yazılımın çökmesine neden olan açıklar bu sayede kapanabiliyor.

Peki ya gelecekte de sistemler çökecek mi?

Yazılımları insanlar geliştiriyor bu yüzden mutlaka bir açık olabiliyor. Makalemizde belirttiğimiz gibi çökme sistemi koruyan bir mekanizmadır. Bu yüzden her zaman olacak.
Fakat yazılımlar düzgün yazılırsa bu tür sorunlarla daha az karşılaşılabilir.

Burak Ete

 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Toplam Sayfa Görüntüleme Sayısı